Fotograf Per Stålfors

Bollebygds Inramningsverkstad

  • Inramning av konst

Inramning

I Bollebygds inramningsverkstad hjälper er med inramning av konst så som oljemålningar, foton, akvareller, posters, tröjor, m.m. Allt görs på rätt sätt med syra fria material. Syrafri passpartout, bakpapp, och syrafri tejp. Klipper till ramlist gerar, limmar, spikar. Klipper kilramslist i metervara till uppspänningar av duk som canvas/målarduk. Skär passpartout manuellt. Skär floatglas/planglas eller UV- glas (truevue) till ramlisten. .

Öppettider Bollebygds inramningsverkstad

Måndagar – Torsdagar 10-18, Fredag 10-17, Lunch 13-14.
Kungsbackavägen 28, 517 34 Bollebygd.

OBS! Ring gärna innan och kolla om jag är på plats 0708-337 306 om ni åker långt. Händer ibland att jag är bokat på jobb på annan ort.

Varför syrafritt vid inramning av konst?

Varför skall man rama in sin konst med syra fritt material, räcker det inte bara att konsten är gjorts på syra fritt material? Det är alltid upp till var och en att göra som man vill, men detta bör du känna till!

Bollebygds inramningsverkstad

Rätt sätt:

Allt som betraktas som konst på ark eller duk som skall ramas in med syrafritt material, likaså foton. Är det ram så skall man använda syrafri baksida, syrafri passpartout och syrafri tejp, för att tejpa igen springor som skydd mot damm, smuts, fukt och luftföroreningar. Passpartout (pappersramen) är vacker, men har också ett ändamål att bilden eller konstverket inte skall fastna i glaset.
Ring Bollebygds inramningsverkstad om ni vill ha hjälp med riktiga inramningar enligt “konstens alla regler”.

En rätt inramad tavla höjer värdet på konstverket och bibehåller dess livslängd.

Bollebygds inramningsverkstad

Fel sätt:

Om du använder färdig ram, köpt i affär, så har ramen oftast en massonite eller kartongbaksida som ej är syrafri. Alla färdig ramar som säljs som är oftast felgjorda för konst eller foton, visste du om det?

Hur ser man att kartongen är fel?
– Titta från sidan på kartongen, är kärnan brun= Ej syra fritt.

Hur vet man att man har ett felaktig ram?

Är ramen gjord av MDF, dvs ihoplimmade spån, ej lämplig ihop med konst eller foton, ej syrafri.

Plastram VS träram?

Plastram är uvkännslig, mjuk och inte lika tålig som en furulists ram, som är spikad och limmad.
Plasten kan dessutom innehålla mjukgörande partiklar som vandrar över i t.ex fotot och förstör ytskicktet på utskriften.

Vad gör man åt detta som lekman om man har foton, konst, tröja, eller annat som man vill rama in?

Man kan gå till en Inramningsverkstad, köpa sig en ny måttbeställd baksida, typ böljpapp som är godkänd för inramning.

Varför är min konst som är inramad gul i pappret?

Akvarellpapper ha en svag gul ton i sig själv, naturvit, men om den är gul/beige så kan konsten vara syraskadad för att den ej varit rätt inramad.

Åtgärd, vad gör man åt detta?

– Först och främst så plockar man ur konstverket ut ramen och tar bort baksida och passpartout om de är felaktigt material (brunkartong). I detta läge finns det två alternativ

  1. Göra ny baksida och passpartout och montera ihop ramen igen.
  2. Beställa en passpartout med bikarbonat (basisk) för att motverka syraangreppet. Görs endast när det är mycket långt gånget eller dyr konst som man säkert vill bevara.

Akryl eller glas?

Glas är ett självklart alternativ till plast, plast gulnar och blir fult med åren samt att det kan lätt bli repigt.
Plast innehåller dessutom mjukgörande partiklar som vandrar över i foton och förstör ytskicktet på ett print exempelvis. Glas är det bästa och det som gäller.

Varför skall man ha passpartout och vad är det?

Passpartout=Papperram. Passpartouter kan se ut på många sätt, vanligaste är att det är som en marginal till konstverket/bilden och en distans till glaset. Varför använder man passpartout? Förr i tiden när man använde framkallnings vätska och ett slätt fotopapper för att framkalla bilderna. Idag printas era bilder på ett papper som är bestruket fotopapper. Bestrykningen gör så att bläcket fastnar och inte rinner att pappret om det är blankt. Men den yta som är vit i bilden är inte mättad med färg, det innebär att porerna i bestrykningen är öppna. Har man då en hög luftfuktighet, bild på yttervägg så blir bestykningen (coatingen) som “bläckfisk sugkoppar” och fastnar i glaset. Därför har man alltid passpartout när det kommer till printade bilder. För att säkerställa att bilden ej fastnar i glaset.
När det kommer till konst typ akvarell eller krita, kolpenna, om konsten ligger mot glastet så fastnar färgen på glaset. Färgen gör också glaset disigt så att konsten blir mindre klar, och del av färgen försvinner från papper till glas.

När använder man UV-glas (UV70) (truevue) och när använder man floatglas?

Truevue glas (UV70) är mer än dubbelt så dyrt som floatglas. Men det har mindre reflexer och skyddat mot UV-ljus som bleker din konst. Används ofta i rum med mycket ljus och stora fönster. Och när ett konstverk eller bild är värd att skyddas.

Att tänka på…. En fel inramad tavla sänker värdet på konstverket och påskyndar på konstverket/fotos sönderfall. 

Tips!

  • Man bör tänka på att inte hänga konst i direkt solljus eller på en fuktig yttervägg.
  • Direkt solljus bleker konsten/bilden.
  • En fuktig yttervägg kan göra så att ramen slår sig och blir skev.
  • Färdig ram, gå till din inramningsbutik be att få byta ut det icke syrafria mot syrafritt, samt be om att de tejpar igen med syrafri tejp.
  • Fuktig miljö gör så att en utskriven bild/fotokonst fastnar i glaset utan passpartout.

Välkommen till Bollebygds inramningsverkstad!