Fotograf Per Stålfors

Renovering av gamla bilder, skapandet av nya original

renovering av gamla bilder

renovering av gamla bilderVid behov av renovering av gamla bilder till nya original så är jag behjälplig med detta. Lämna in ditt gamla original, jag gör en digitalbildbehandling/repro och tar fram ett nytt original, där skador som krackeleringar, repor, även trasiga partier ersatts där det är möjligt.
Utskrifter gör på gammaldags fiberpapper som Baryta eller Rag (bommulsark) för bästa hållbarhet. Ljusbeständighet på det nya originalet är 100 år.

Vi utför även inramning av bild enligt konstens alla regler. Äkta ramlist av trä, syrafritt material i utskriftsmaterialet, pigmentbläck, passpartout, och syrafri baksida och tejp.

Digital Bildbehandling, Repro.

digitalbildbehandlingFotograferade/Skannade bilder kan behöva färgjusteras, så att färgerna blir tryckanpassade eller anpassade för utskrift och webb.
Det kan också röra sig om att bilden skall vinjenteras dvs att man tar bort information runt objektet i bilden, man behåller skuggan under objektet, bilden upplevs “fresh” att den står på något och inte svävar fritt, och man kan sätta text, smidigt nära motivet utan att störas av bakgrund.

Det finns också en annan metod som kallas friläggning med bana (urklippsbana), vilket innebär att man ritar en vektorbana runt objektet som “filtrerar bort” den oönskade informationen som ej skall visas. Används när man vill placera bilder på en färgad bakrund i en trycksak.

Digital retusch eller digitalbildbehandling på bilder som är skannade typ papperkopia, dia eller negativ, glas förekommer nästan alltid. Det beror på att det nästan alltid kommer med dam eller smuts, repor från originalet, även om det görs rent innan, det måste tas bort innan användning.

Exempel på bilder före och efter Digitalbildbehandling/Repro.

Välkommen!