Fotograf Per Stålfors

Om Per Stålfors

Bild på Fotograf Per StålforsKameran är det verktyg som jag använder för att uttrycka mig, presentera tankar och idéer. Älskar känslan när man fångat en perfekt bild, den som säger mer än tusen ord, det är ju inte varje gång, men målet ligger där när jag arbetar.

Föredrar att arbeta med människor, kommunikationen i ögonen och kroppshållningen pratar sitt egna språk, en utmaning som jag tycker om, ta fram någons personlighet. Barnens utstrålning och lekfullhet. 🙂

Jag tycker också väldigt mycket om att vara ute i naturen och fotografera insekter, blommor, miljöer, landskap m.m. som även finns med i min kollektion.

Produktfoto och industriellt foto handlar mer om perfektion. Rätt ljus, skärpa och färgåtergivning, en idé, hur skall produkten visas? Och bli använd? Det är en utmaning som jag gillar…

Musik är ett ämne nära mitt hjärta. Jag spelar själv gitarr och har gjort så i många år, släppt en singel och en skiva. Därför så känns det naturligt när jag fotograferar musiker. Det handlar mycket om stämning, attityd i bilderna. Det spelar egentligen inte någon roll om bandet är stort eller litet. Det är glädjen att göra någons utstrålning till en digital verklighet. Varit frilansfotograf för Sweden Rock Magazine i sedan år 2000.

Mina dagliga uppdrag som är porträtt, produktfoto, reklam och industrifoto. På helgerna blir det ofta bröllop och konserter. Jag arbetar både ute på fältet hos kund och i min ateljé som är belägen i Bollebygd, Kungsbackavägen 28, mellan Borås och Göteborg.

En annan sysselsättning är fotokonst, egna motiv och andra fotografers alster tavlor som skall tryckas eller göras som Giclée Fine art.

Jag arbetar med Färgstyrning, hjälper Canons storformatskunder med kalibrering av utskrifter och inställningar i program m.m. skapta med i1 publish från X-rite. Arbetar också med att kalibrera Solvent, solvent-UV, Latex skrivare för ett företag som säljer Mimaki-skrivare, kundprofiler för olika material.
Arctic paper med tryckprofiler för tryckpressar, trycksupport i Europa för Arctic paper.

Historik:

Jag har arbetat som fotograf sedan 1994. Jag började med en Hasselbladare 500 ELX med ett DB 4000 4 Mp true RGB digitaltbakstycke från Leaf med filtersnurra framför. En exponering per färg (RGB) vilket också användes som scanner. Lärde mig att fotografera av 3 st olika fotografer, Anders Jirås, Jean Pragen, och Kalle.

Uppgraderade 1997 till ett bakstycke från Dicomed ett Bigshot bakstycke med 4096×4096 pixlar 16 Mp. Betatestade Carnival 2030 för Colorcrisp som senare blev Imacon. Jag har också arbetat med Imacon scanners och Imacon bakstycken, som senare slagits ihop med Hasselblad. Parallellt så har jag arbetat med prepress, layout, original samt webbdesign. Under mina år som verksam i branschen så har jag byggt upp ett nätverk av underleverantörer och samarbetspartners i detta nätverk ingår;

Tryckerier, Reklambyråer, webbhotell, Illustratörer, Programmering, Inramning, distribution.

Utrustning
Nikon kameror, Canon IPF 8400, NEC- monitor och Macintosh datorer.